Inger Henricson

Inger Henricson har skrivit hela sitt liv, men hann bli pensionär innan hon debuterade. Hon bor i Mårdsjö utanför Dorotea, några mil från bokens Klippsta.

Stannfåglarna har verklighetsbakgrund. Bokens Kristina och Johan är hennes farföräldrar och äldste sonen Erik hennes far, men Inger har inte känt sig bunden av verkliga händelser. Däremot har hon grundligt forskat i arkiv och fått fram handlingar och protokoll, intervjuat släktingar som fortfarande lever och sedan tolkat stämningar och känslor efter egen fatabur.

Ett av bokens teman är hur arbetarrörelsen når bygden. Boken handlar bland annat om myndighetspersoners nedlåtande attityd och föraktfulla uttalanden, och om folkets kamp mot skogsbolagen och överhetens förtryck.

– Den här familjen och andra var med och lade grunden till det välstånd vi har nu. De engagerade sig och var väldigt politiskt aktiva, bildade fackföreningar och kooperationer. Det har jag velat skildra, säger Inger Henricson.

– Jag har varit politiskt medveten i hela mitt liv och alltid reagerat mot orättvisor. De här fattiga kronotorparna lade grunden till vårt välstånd som gav deras barn valmöjligheter. Men deras kamp har vi glömt bort.

Klippsta finns! Det ligger precis så vackert som det beskrivs i boken på en bortglömd plats mellan Dorotea och Strömsund, och det finns tankar på att bevara det. Läs mer >>