Stannfåglarna

Vilhelm Moberg skrev om utvandrarna. Inger Henricson skriver om stannfåglarna, de som inte for till Amerikat.

Året är 1901 i Klippsta i Norrlands inland. Kristina och Johan är fattiga, har ett barn och nummer två är på väg. Han har hört talas om att staten arrenderar ut en bit mark att odla upp och bygger ett hus utan tillstånd på den vackraste platsen i trakten.

Kristina och Johan deltar i arbetarrörelsens begynnande kamp mot skogsbolagen. Två gånger river myndigheterna deras hem innan de får tillståndet till sitt efterlängtade kronotorp, men vännerna hjälper dem att bygga upp det igen. Livet blir lugnare, men sjukdom, död och svåra förlossningar är ständigt närvarande.

Stannfåglarna är en stor episk roman som följer familjen till andra världskrigets slut, då Kristina blickar tillbaka på sitt strävsamma liv. Se och hör Inger Henricson berätta i författarporträttet.

Hedenvindplaketten för Stannfåglarna

Inger Henricson tilldelades Hedenvindplaketten år 2012. Vi är oerhört stolta!

Hedenvindplaketten instiftades den 13 maj 1980 av Strömsunds kulturnämnd till 100-års minnet av Gustav Hedenvinds födelse. Han var den store pionjären bland arbetarförfattarna. Priset delas ut till författare som skriver i Hedenvinds anda. Andra pristagare är Susanna Alakoski, Per-Olof Enquist och Åsa Linderborg.

Läs mer: Strömsunds kommun

Gustav Hedenvind-Eriksson