Nina Lundeberg

Nina Lundeberg från Stockholm är dotterdotter till Ava och Christer. Egentligen hade hon tänkt skriva en deckare, men mormors och morfars kärlekshistoria kom emellan. Deras brev fanns bevarade i buntar, ombundna med rött sidenband.

– Jag hörde hela tiden mormors norska stämma när jag läste och kom fram till att deras historia borde berättas, säger Nina.

– Det var ju omständigheterna som gjorde kärlekssagan så speciell. Jag blev intresserad av händelserna under unionen mellan Sverige och Norge och började studera gamla tidningslägg på Kungliga Biblioteket. Jag har nog ägnat två år åt studier och två åt att skriva.

– Jag undrade hur det skulle gå, fortsätter Nina. De var ju så olika. Han kom från en gammal militärsläkt i Sverige med fasta traditioner. Hon från ett mera modernt borgerligt hem i Oslo. Det var första generationens invandrarhem eftersom Avas pappa var svensk.

Scener ur Ninas bok har dramatiserats och framförts på Livrustkammaren i Stockholm under utställningen Brödrafolkens väl.