Under ganska romantiska omständigheter

Sommaren 1905 brast unionen mellan Norge och Sverige. Risken för krig var överhängande och vänner blev plötsligt fiender. Ava och Christer befann sig på var sin sida om gränsen. Hon var en ung norska och han en ung svensk officer och djupt förälskad.

Ava var tveksam, men i Strömstad den 22 augusti hände något som fick Ava att se en hjälte i Christer. Samtidigt som Sverige och Norge skildes åt fredligt framåt hösten, förenades de bägge. En liten dotter kom till världen, men då inträffade familjens stora tragedi.

Nina Lundeberg från Stockholm är dotterdotter till Ava och Christer. Hon skildrar parets korta kärlekssaga med hjälp av deras brev till varandra.

Unionens dramatiska förlopp bildar bakgrund. Förhandlingarna mellan Sverige och Norge och reaktionerna i länderna illustreras med autentiska tidningsartiklar.

under ganska romantiska omständigheter är en underbar berättelse om kärlek över gränsen och en spännande skildring av hur brödrafolken en gång beredde sig på att gå i krig mot varandra.