Recensioner

Dags att tänka på semestern? Hemma – borta, slappa – sporta. Kanske skönast att inte planera alls? Detta till trots har Idrott i Örebro län tagit del av den senaste utgåvan i Göran Fagerströms serie om de svenska fjällen.

”Fler fjällsmultron” är titeln på en mycket läsvärd utgåva som precis lämnat tryckpressarna. I boken har författaren tagit hjälp av ett antal vana fjällvandrare som var och en beskriver något av sina egna fjällsmultron. Läsaren ges mycket stor valfrihet och serveras hänförande berättelser från platser utifrån hela den långa svenska fjällkedjan. Från norra Dalarna till Treriksröset. Det känns att skribenterna är kunniga och erfarna. Dessutom är det lätt att följa flera av berättelserna med hjälp av den svenska fjällkartan. Orter, namn, dalar och höjder är väl angivna, likaså hur man tar sig till avsett område.

Du som funderar på att besöka de svenska fjällen i sommar rekommenderas varmt att införskaffa denna berikande bok. Några kvällars läsning och du har vunnit dagar av annars ofrånkomliga transportsträckor. Boken guidar dig direkt fram till hjärtat av smultronställena.

Idrott i Örebro län


I en nyutkommen bok – ”Fler fjällsmultron” – ger Göran Fagerström, redaktör för Fjällklubbens medlemstidning fjället, tips om särskilt vackra och lättillgängliga platser i den svenska fjällvärlden. Ett av hans favoritställen ligger nära Abisko.

– I en u-dal alldeles väster om Abisko ligger Kårsavagge där jag första gången kom i kontakt med fjällnaturen. Efter bara någon kilometer på Kungsleder söderut viker man av, korsar bron vid Abiskojåkka och följer sedan den rösade stigen upp genom björkskogen. Kårsavagge är en mycket vacker, u-formad dal där en gammal tvårums STF-stuga finns kvar som man kan göra till bas under utforskandet av omgivningarna. Här finns till exempel ett vattenfall och rester av en urgammal glaciär, berättar han.

Dagens Nyheter


Det här är tredje boken där författaren, som tillika är redaktör för Svenska fjällklubbens tidning fjället, samlat korta beskrivningar av olika smultronställen i svenska fjällvärlden. I denna volym behandlas områdena runt Abisko och Kebnekaise, Sarek, Vindelfjällen och Jämtland/Härjedalen. I 45 korta avsnitt beskrivs anmarschvägar, rastställen, lämpliga tältplatser eller andra övernattningsmöjligheter och vad det är som gör att författaren betraktar det som ett riktigt smultronställe. Göran Fagerström har själv skrivit flera av bidragen och andra kommer från andra vandrare eller ortsbor.

Varje beskrivning kompletteras med symboler som anger hur krävande turen är och vilken typ av sevärdheter som finns där. Översiktliga kartor kompletterar.
– – –

Bibliotekstjänst

Paket med alla tre fjällsmultronböckerna för bara 249 kr! Gå till Beställ